Een nieuw monument

Het herdenkingsmonument ter hoogte van Retraitehuisweg 1 in Zenderen is door de gemeente Borne in zijn  geheel vernieuwd. Het resultaat is geweldig mooi en past goed in de omgeving. De drie kruizen  symboliseren de personen die op 23 september 1944 zijn omgekomen. Dit waren Dirk de Ruiter, Coen Hilbrink en  Sietse Hilbrink, de vader van Coen.

Op het monument staat de tekst “zij konden niet anders” Deze  tekst verwijst naar alle  onderzoeken door Coen Hilbrink  naar het verzet hierbij kwam hij steeds deze tekst tegen. Het verwijst ook naar het boekje van Koos Michel. Koos Michels was tijdens de overval op 23 september 1944 aanwezig en wist te ontkomen aan de bezetters.

Monument

Herdenking verraad Huize Lidwina september 1944

Huize Lidwina was een ideaal hoofdkwartier van de Twentse knokploegen. Verscholen in het bos vlak bij Zenderen, was de villa vanaf de weg nauwelijks te zien. Op zaterdag 23 september 1944 drongen de Duitsers het verzetsnest binnen en bliezen het op.  Coen Hilbrink, zijn vader Sietse Hilbrink en Dirk Cornelis Ruiter werden door de Duitse bezetter vermoord.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Huize Lidwina werd verraden. Dit herdenken we op 23 september.

Huize Lidwina

Huize Lidwina

Memorial: Betrayal of Huize Lidwina – September 1944

Huize Lidwina was an ideal headquarters for the Twente resistance fighters. Hidden in the woods near Zenderen in the East of the Netherlands, the villa could hardly be seen from the road. On the morning of Saturday, September 23, 1944, the Germans invaded the resistance nest and then blew it up. Coen Hilbrink his father Sietse Hilbrink and Dirk Cornelis Rider were murdered by the Germans.

This year marks the 70th anniversary of the betrayal of Huize Lidwina. This is what we commemorate on 23 September.

lidwina 5